
Суші – невід’ємна частина японської кухні та дуже смачна страва, при цьому готувати її легко. Потрібно лише запам’ятати коротку інструкцію, взяти на озброєння кілька лайфхаків, закупити продукти та розпочати приготування. Можна спростити завдання – замовити сашими, футомаки чи будь-який інший вид суші та ролів. Всі страви смачні, поживні, апетитні, здатні перетворити на свято повсякденний день. Кожен різновид відрізняється способом приготування, хоча інгредієнти практично ідентичні. Як приправу традиційно подають маринований імбир, соєвий соус, васабі. У чому ж різновид і що смачніше розберемося в статті.
Нігірідзусі (握り寿司) – грудочка рису з рибою
Нігірідзусі найчастіше подають у японських ресторанах. Технологія приготування дуже проста, навіть примітивна на перший погляд. Сушист ліпить коржик з правильно приготовленого рису, додає трохи васабі, зверху кладе шматочок риби, креветки або краба. Вуаля, страва готова! Саме так виглядають класичні суші.
Головний секрет приготування полягає у правильно звареному рисі, збалансованій кількості добавок – солі, цукру, спеціального оцту. Нігірідзусі подають поштучно, тобто в одній порції один шматочок.
Гункан-маки (軍艦巻) рулет-військовий корабель
У перекладі означає «Військовий корабель». Страва готується оригінальним способом – рис спресовується долонями для надання форми, що відповідає назві. По периметру це обрамляється листом норі. Щоб сформувати гарну та зручну форму, варто вибрати водорості високої якості, в ідеалі класу Gold чи Silver.
Гункан-маки часто готують з ікрою летючої риби та м’ясом сніжного краба, але можливі інші варіанти начинок. Любителі овочевих страв оцінять Гункан з авокадо, кремового сиру. Особливість у тому, що начинка викладається поверх рисового кораблика.
Макідзусі (巻き寿司) кручені суші
Це один із найпопулярніших варіантів суші у всьому світі. Закручуються за допомогою спеціального бамбукового килимка – макісу. Готова до подачі страва виглядає як невеликі рисові циліндри, обгорнуті нормою, омлетом, рибою – все залежить від фантазії кухаря! Рол розрізається після скручування. Обов’язкова умова – парна кількість шматочків, як правило, 6-8.
Популярні види начинок для Макідззусі: омлет, авокадо, тунець, рубані морепродукти.
Футомакі (太巻き) великі рулети
Футомакі – один із найбільших рисових ролів з різноманітними начинками. Найпопулярніший варіант – коктейль із морепродуктів. На вигляд рол нагадує Макідзусі, але він набагато більше в розмірах і наповненості.
Але відмінність Футомакі у розмірах, а й у різноманітності начинок. Крім морепродуктів, їх готують із овочами та грибами. Зовні виглядає ефектно, адже поєднання різних компонентів та відтінків виглядає красиво!
Хосомаки (細巻き) тонкі рулети
Це надзвичайно смачний і простий у приготуванні рол. У його складі лише один, рідше два види начинки. Хосомаки можна сміливо віднести до низькокалорійних ролів. Не дивно, що їх часто замовляють люди, які дотримуються дієт та правильного харчування.
Хосомаки скручуються у традиційний рол і нарізаються. В одній порції 6 шматочків. Бувають різні види: з лососем, креветкою, сніговим крабом, мідіями. Якщо блюдо двокомпонентне, як правило, другий компонент – сир.
Темакідзусі (手巻き) суші, зроблене за допомогою рук згорнуті в конус
Темаки досить популярні, є рол у вигляді конуса. Друга назва «хенд рол», а все тому, що їх можна їсти руками без спеціальних приладів. Крім того, блюдо легко готується з використанням різних начинок. Ще одна особливість у тому, що це найбільший рол із усіх існуючих, довжина 10 сантиметрів. Усередині щедро заповнений начинкою – форма конуса дозволяє це зробити.
Урамаки (裏巻き) рулет навпаки
Рол відрізняється від інших видів тим, що листок норі розміщується всередині, а рис зовні. Через це готувати їх складніше за інші страви. Зовнішній вигляд нікого не залишить байдужим, оскільки має дуже колоритний вигляд. Як прикраса кунжут, тонкі слайси лосося або ікра летючої риби.
Для ролів «навиворіт» як начинку використовують:
- Слабосолона риба – сьомга, лосось, лакедра, вугор, форель;
- Скибочки овочів – зелена цибуля, морква, авокадо, огірок;
- Різні види сиру.
Любителям суші варто продегустувати усі види урамаків.
Осізуси (押し寿司) пресовані суші
Цей вид один із найяскравіших і барвистіших. Привертає увагу завдяки зовнішньому вигляду – кожен шматочок нагадує невелику коробочку або навіть скриньку прямокутної форми. Осідзусі дозволяють згадати історію суші, адже раніше в такому вигляді зберігали рибу, акуратно укладаючи її на «рисову подушку». Скибочки риби вживали в їжу, а рис викидали, оскільки він ставав непридатним. Суші представленого виду готуються із застосуванням спеціального килимка з дерева – осибако.
Наредзусі (熟れ鮨) – більш старий вид суші
Один із найстаріших видів суші. Є яскравим прикладом бродіння, адже для приготування риби витримують близько півроку. Консервований продукт надає страві пікантності та незвичайного післясмаку.
Маринували тушку таким чином: свіжовиловлену та оброблену натирали сіллю та рисом, укладаючи пластами у дерев’яну бочку. Зверху розміщували гніт. Риба готова до споживання за кілька місяців, але іноді її витримували півроку. Рис, що перебродив, викидали.
Спасибо, интересно было прочитать. В этой статье я нашла ответы на свои вопросы 🙂