Страви японської кухні зайняли гідне місце на столі, багатьом полюбилися, тому не виходять із урочистого та повсякденного меню. Суші та роли неймовірно апетитні, смачні, поживні, підходять як дієтичні страви. Найсмачніші роли – свіжі, «з-під ножа». Проте багатьох цікавить питання: скільки вони зберігаються у холодильнику і як правильно це робити. Розберемося у всьому докладніше.

Термін зберігання суші та ролів

Якщо запитати про терміни зберігання суші корінного японця, він без сорому відповість, що якщо страва не з’їдена протягом 4 годин після приготування, вона вважається непридатною. Все тому, що риба виловлена 4 і більше годин тому вже не вважається свіжою. В Україні все простіше, адже суші готують із замороженого та солоного філе, відварених креветок та мідій.

Щоб визначитись із термінами зберігання, важливо уважно розглянути склад. Для кожного інгредієнта цей показник є різним. Більшість варіантів начинок вважаються такими, що швидко псуються, особливо якщо до складу входять морепродукти.

Раніше суші готували з рису та риби, але згодом перелік розширювався. Останнім часом величезною популярністю користуються овочеві та навіть фруктові варіанти. Але їх термін зберігання не поступається рибним аналогам, адже банани, апельсини, ягоди, авокадо та огірки швидко пускають сік, що негативно позначається на смаку всієї страви.

Щоб суші були максимально корисними та зберігалися протягом кількох годин, важливо додавати лише свіжі інгредієнти. Використання продуктів з терміном придатності, що минув, – неприпустимо і загрожує розладом травлення.

Правильно приготовлені роли можна ненадовго залишити в холодильнику, але потрібно розглянути максимальні терміни зберігання кожного продукту, орієнтуючись на короткий.

За який час після приготування роли потрібно з’їсти?

Справді, найсмачніші суші – свіжоприготовлені, без змішування запахів, коли кожен інгредієнт має свій неповторний смаковий відтінок. Щоб насолодитися стравою в повному обсязі, краще з’їсти її не пізніше ніж за 3 години з моменту приготування.

Декілька простих правил зберігання:

  • При кімнатній температурі зберігаються не більше години без втрати смакових якостей;
  • Рибні краще з’їдати відразу;
  • Сирні добре зберігаються до 6 годин.

Якщо з якихось причин сашимі потрібно зберігати 3-4 години, наприклад, доставку привезли раніше, а гості запізнюються, помістіть їх у прохолодне місце.

Як зберігати у холодильнику?

сколько хранятся суши в холодильнике

Отже, ми вже знаємо, що суші та роли бажано вжити відразу, а залишки чи те, що не з’їли, утилізувати. Якщо ви хочете кілька шматочків залишити на потім, покладіть їх на порцелянову тарілку та обмотайте харчовою плівкою. Це дозволяє рису не вбирати запахи інших продуктів.

Термін зберігання суші та ролів з різними начинками:

  • Зелень, сир, овочі – 48 годин;
  • Мідії, креветки, вугор, солоний лосось – до 24 годин;
  • Ікра леткої риби, чорна та червона – 12 годин;
  • Запечені – до 22-24 години;
  • Солодкі – 12 годин.

Важливо: у складі блюд азіатської кухні немає консервантів, тому їх не варто готувати наперед. Замовити суші у суботу ввечері, щоб поласувати в неділю вранці – погана ідея.

Якщо ви замовили сет, а з’їли тільки половину, не поспішайте викидати роли, що залишилися. Головне, спробуйте перш за все «розправитися» з ролами, у складі яких морепродукти. Крім того, випробування часом погано витримує рис, адже він заправлений спеціальним соусом.

Існує ще одна вагома причина не зберігати суші протягом тривалого часу – вони стають несмачними. Скибочки начинки втрачають природний блиск, норі через зайву вологу стає «гумовим», а рис сухим. Саме тому рекомендуємо готувати страви азіатської кухні виключно із свіжих продуктів найвищої якості безпосередньо перед трапезою.

Чи можна зберігати роли у морозилці?

Любителям ролів може спасти на думку замовити великий сет, і невелику його частину заморозити до наступного бажання поласувати делікатесами. Сушисти скептично сприймають цю ідею. При неправильному заморожуванні продуктів є величезна ймовірність розмноження патогенних бактерій, що може призвести до отруєння. До того ж, після розморожування страва втрачає зовнішній вигляд та смакові якості.

У країнах, віддалених від моря (Україна одна з них) суші готують із розморожених та правильно підготовлених морепродуктів. Вони абсолютно безпечні за умови перетримування певних правил. Якщо ви готуєте суші вдома, не використовуйте свіже філе, краще віддати перевагу солоній та копченій рибі.

Як відрізнити свіжі роли та суші від зіпсованих?

Якщо вам потрібно визначити, скільки продукт уже провів у холодильній камері, скористайтесь простими лайфхаками та візуальними «покажчиками». Коли суші довго зберігаються, їх колір починає меркнути. З’являється запах риби, причому він може виходити не тільки від філе, але також від норі, рису та овочів. Такий продукт залишається утилізувати.

На свіжість також вказують такі «симптоми»:

  • Овочі рідкі;
  • Рис жорсткий та «підсушений»;
  • Рибне філе тверде;
  • Водорості висохлі.

Деякі морські жителі, втрачаючи свіжість, здатні виділяти токсини, небезпечні для організму. Саме тому суші і свіжість – два паралельні поняття!

 

 

Залишіть коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *