Зі зростанням популярності традиційних японських страв стають популярними і соуси азіатки кухні. Солодкий, пікантний та повний аромату – чудовий соус унаги.

Соус Унагі (うなぎのたれ Японською мовою) або соус з вугра, являє собою густий соєвий соус золотисто-коричневого кольору, приготований з карамелізованим цукром. Традиційно маринад із солено-копченим смаком подають із вугром на грилі, але в наші дні його часто подають із усіма видами суші. Соус унагі також можна використовувати для ароматизації смажених овочів, тофу, риби, курки та яловичини (ідеально підходить для сезону барбекю), його можна використовувати як соус для бутербродів та піци.

Любителі азіатської кухні можуть оцінити смак справжнього соусу, замовивши роли з унагі соусом у ресторані Roll Club. Професійні кухарі нашого ресторану самостійно готують свіжий маринад, суворо дотримуючись грамівки та всіх вимог до інгредієнтів.

Класичний рецепт унагі

Унагі-но-Таре або просто соус Унагі – справді унікальна форма густого підсолодженого соєвого соусу. Текстура цього насиченого червоно-коричневого соусу густа, гладка та в’язка. Залежно від рецепту одні соуси будуть густішими і гелеподібнішими, ніж інші. Від індивідуальних переваг залежить і його смак, підсолоджувачі в цьому можуть відігравати чільну роль.

За класичним рецептом соус унагі складається з наступних інгредієнтів:

  • 1/2 склянки соєвого соусу;
  • 1/2 білого сухого вина;
  • 1/2 склянки мирину (солодкого рисового вина);
  • 1/4 склянки цукру, цукрової пудри (можна використовувати мед);
  • щепка приправи хондаши.

Мирін – солодке японське рисове вино, що надає страві м’якої кислотності. Він схожий на саке, але містить менше цукру та алкоголю (14%, якщо бути точним). Він особливо добре поєднується із соєвим соусом. Загалом, існує 4 типи мирину: хон мирін («справжній» мирін, 본 みりん), мирин (みりん), мириноподібна приправа (みりん風調味料) і приправа типу мирину (みりんタイプ調味 料). Мирін пом’якшує та надає стравам легку насолоду, він також допомагає маскувати запах риби та морепродуктів та допомагає ароматам краще «проникнути» у страву. Якщо під рукою немає мирину, можна замінити білим сухим вином.

Ще один інгредієнт, який знайомий не кожному це спеція під назвою Хондаші (повнення, або тов). Це порошкоподібна приправа на основі рибного бульйону. В японській кухні частину її використовують для приготування різних супів та локшини. Якщо ви не зможете знайти в магазинах цю спецію, її можна замінити концентрованим бульйоном із морепродуктів та риби.

Процедура приготування унагі за традиційним рецептом

Унаги

Приготувати цей соус в домашніх умовах найпростіше. Розглянемо поетапно весь процес:

  1. Викладіть усі інгредієнти в невелику каструлю і доведіть суміш до кипіння.
  2. Зменште вогонь до мінімуму, щоб соус продовжував міхуритися, і варіть 15-20 хвилин до бажаної консистенції – чим довше ви варите соус, тим густіше він стане. Крім того, майте на увазі, що в міру остигання він продовжуватиме густіти.
  3. Коли соус загусне, вимкніть вогонь і перелийте його в миску. Дайте охолонути до кімнатної температури (соус густітиме в міру остигання).
  4. Перелийте соус у контейнер для зберігання.

Зберігайте соус у холодильнику та використовуйте його протягом 5 днів. При охолодженні може стати ще густіше.

Чим корисний соєвий соус? – основа соусу

Соєвий соус – одна з найважливіших спецій азіатської кухні. Саме він є основним інгредієнтом унаги. Він підкреслює природний аромат м’яса, овочів та інших інгредієнтів, але не змінює його. Соус виробляється відповідно до суворих стандартів – він вариться природним шляхом, без додавання консервантів, барвників і підсилювачів смаку. Традиційно готується він із суміші соєвих бобів, пшениці, води та солі, яка піддається ферментації.

Соєвий соус у багатьох наукових дослідженнях демонструє явні та цінні корисні для здоров’я властивості. При регулярному вживанні невелика кількість соєвого соусу може зменшити харчову алергію та допомогти пацієнтам з ринітом, допомагає травленню, має пребіотичні властивості, містить багато антиоксидантів, а дослідження на щурах показують, що він може чинити протиракову дію.

Чим корисний мед?

Мед

Під час приготування соусу унагі часто цукор замінюють натуральним медом. Такий варіант буде не тільки обдаровувати надзвичайним смаком, а й додатковою порцією користі для здоров’я.

Користь натурального меду важко переоцінити. Він смачний, солодкий і багатий на натуральні інгредієнти, а також має оздоровчий ефект. Він добре допомагає при застуді та кашлі, позитивно впливає на травну систему.

Натуральний мед містить багато цукрів, що редукують, в основному фруктозу і глюкозу, і менше сахарози. Завдяки цьому властивості меду можна використовувати під час лікування діабету. Організм діабетиків легко засвоює фруктозу.

Мед зміцнює серце, заспокоює нерви, пожвавлює мозок і лікує рани. Має антибактеріальні властивості – з деякими бактеріями бореться краще, ніж антибіотики. Крім того, мед відмінно підходить як косметичний засіб.

Крім того, мед діє проти бацил сибірки, туберкульозу, вагінального трихомоніазу та дріжджових патогенних грибів роду Candida.

Крім вищезгаданих переваг, ще одним величезним плюсом є те, що він багатий багатьма важливими для нашого організму мікроелементами та вітамінами:

  • вітаміни: A, B1, B2, B6, B12, C, фолієва кислота (вітамін B9), пантотенова кислота (вітамін B5), біотин (вітамін B7);
  • мінерали: калій, хлор, фосфор, магній, кальцій, залізо, марганець, кобальт та інші.

Тому, враховуючи всі численні переваги меду, можна не сумніватися, що кожен із нас має вживати його якнайчастіше.

У чому користь та шкода соусу унагі?

Ніхто не буде сперечатися з тим, що японці – найздоровіша нація. І багато в чому це заслуга правильного та корисного харчування. З цієї причини можна з упевненістю сказати, що кожен елемент східної кухні має ряд істотних переваг. Соус унагі у японців вважається символом довголіття, оскільки сприяє підвищенню імунітету та уповільнює процеси старіння.

Залишіть коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *