Суші та роли – це традиційні японські страви, які завоювали серця багатьох європейців. Вони користуються популярністю завдяки своїм смаковим якостям та традиційній подачі. Їх обирають на сніданки, обіди та вечері для заходів, урочистостей та романтичних вечорів. Але з чим їдять суші і роли знають не багато. Тому ми підготували багато корисної інформації на цю тему, а найголовніше — ми докладно розберемо: що їдять із суші та що замовити з доставкою суші, що найкраще їм підходить і які корисні властивості це чинить на організм.

Сервірування столу по-східному

сервірування столу японською

Для мешканців Східних регіонів прикраса столу — це канон і традиція, яка переходить з покоління в покоління. Для європейців складніше створити таку атмосферу, і більшість припускається помилок. Ми розповімо вам основні аспекти, як виглядає сервірування столу для суші, щоб зберегти японську атмосферу.

Почнемо з основного — з подачі. Суші зазвичай подають на фарфоровій або дерев’яній дошці. Важливо, щоб при вживанні їжі було зручно тримати посуд в одній руці. Також:

  • Колір посуду та їжі повинен поєднуватися.
  • Страви не заповнюються повністю їжею, вони повинні естетично привертати увагу.
  • Посуд на столі може бути різної форми, але при цьому в єдиному стилі і гармонійно виглядати на столі.
  • До суші, ролів та інших японських страв подаються палички.
  • Для декору на столі використовуються червоні свічки, але з особливих випадків. Свічники в даному випадку повинні нагадувати форму глека. Це створює гармонію і затишок.
  • Серветки посідають належне місце. Відповідно до традицій, мають бути  із текстильної тканини та натуральних матеріалів.
  • Їжа ставиться по центру столу та красиво прикрашається зеленню, заправками, соусами та іншими додатковими елементами та інгредієнтами. Всі страви часто виносяться відразу.

Що можна поставити на стіл з ролами? — Це супи, темпура, салати та солодощі. Додатково на столі має бути саке або чай. Саке подається в глечиках, а чай — у порцеляновому заварнику.

Що подають до суші та ролів?

з чим подають суші

Страви японської кухні багатогранні за смаковими відтінками та фарбами. Можуть включати як багато інгредієнтів, так в основу може бути закладено монопродукт. Але є те, що безперечно поєднує всі страви родом з Японії — до кожного з них подають окремі приправи та соуси. Розглянемо основні.

Соєвий соус

соєвий соус до суші

Соєвий соус — одна з головних приправ. Являє собою коричневу рідину з виразним (специфічним) смаком та ароматом. Використовується як окремий компонент, і в поєднанні з іншими приправами. Найчастіше подається соєвий соус до суші.

Тут виникає запитання: “Навіщо до суші соєвий соус?”. Справа в тому, що в японських стравах рідко використовується сіль. Щоб, їжа не здавалася прісною, її подають із соєвим соусом. І кожна людина може самостійно контролювати її кількість. До того ж роли та суші разом соусом роблять страву насиченішою, смачнішою та поживнішою.

Корисні властивості соєвого соусу:

  • низькокалорійний, можна вживати при схудненні;
  • джерело амінокислот;
  • містить безліч антиоксидантів;
  • включає вітаміни групи В, тим самим покращує обмін речовин, виробляє стійкість до інфекцій та стресів;
  • мікроелементи регулюють водний баланс організму.

Після вживання соєвого соусу циркуляція крові в організмі покращується на 50%. Раніше його називали “чорним золотом”, тому що був досить дорогою приправою. В асортименті зустрічається велика кількість видів, що відрізняються між собою: консистенцією, смаком та кількістю солі.

Васабі

васаби до суші

Васабі називають японським хріном. Ця приправа готується за таким алгоритмом: корінь миється і чиститься, залишаючи при цьому зелену шкірку. Потім натирається на дрібній тертці. У результаті виходить зелена паста. Після чого подається до суші, сашимі або в соус при подачі темпури. Через 15-20 хвилин після приготування гострота та аромат видихаються.

Для чого до суші подають васабі? Тому що, він надає пікантний смак і гостроту.

Також слід виділити корисні властивості:

  • містить повний комплекс вітамінів групи В;
  • магній та калій.

Також є й інші компоненти, але перераховані вище — базові. Корінь японського хрону прискорює метаболізм, допомагає при простудних та серцево-судинних захворюваннях.

Імбір

імбир до суші

Імбір має насичений пекучий, гострий смак, за рахунок гінгеролу. У ньому відчуваються нотки чорного перцю, цедри лимона та чебрецю. А у складі є ефірні олії, які відповідають за специфічний аромат. Крім того, корінь містить безліч корисних елементів:

  • вітаміни С, Е, К;
  • омега 3 кислоти;
  • кальцій;
  • залізо;
  • магній;
  • інші.

Навіщо імбир до суші? Це криниця корисних елементів для організму. У поєднанні з суші позбавляє післясмаку, особливо, якщо їсте різні їхні види. Скибочка маринованого імбиру надає вишуканого смаку. На додаток: має антибактеріальний та протизапальний ефект, знезаражує ротову порожнину. Вживаючи імбир до суші, ви можете відчути кожен інгредієнт та насолодитися цілісністю страви.

Горіховий соус

горіховий соус до суші

Горіховий соус до суші – цікаве поєднання. Але найчастіше, все ж таки в даній комбінації не використовується, а подається до салату чука або як окрема закуска. Має ексклюзивний аромат і цікавий смак. Соус готується з кеш’ю або арахісу, тому досить калорійний, але при цьому:

  • покращує мозкову діяльність;
  • нормалізує тиск;
  • виступає як антиоксидант;
  • швидко втамовує голод;
  • знижує тривогу.

Його використання до суші є досить спірним, але в інших японських стравах розкривається тонкою грою смаку.

Страви з якими поєднуються суші

З чим їдять суші та роли? Це не тільки маринований імбир, васабі, різноманітні соуси, а й повноцінні страви: суп, салат, легка закуска з водоростей, сашимі та інші позиції. Головне призначення, щоб у комбінації з суші та ролами ці страви були гармонійними та доповнювали одна одну, а не затьмарювали їх. Розберемо топові варіанти до суші.

Суп

суп до суші

Гарніром для традиційних японських страв – суші та ролів – є суп. Усі інгредієнти супу у його складі ідеально поєднуються між собою. Суп корисний, легкий та низькокалорійний. До популярних супів можна віднести також рамен та том-ям. Якщо робити виноску на те, які властивості приписують супам на Сході, то вони підвищують імунітет, покращують систему травлення, допомагають у детоксикації організму та інші корисності. А в поєднанні з суші насичують організм і надаю енергії та сил.

Салат

салат до суші

Не знаєте який салат подати до суші? Відповідь досить проста. Це має бути легкий, мінімалістичний салат без жирних соусів та багатокомпонентності. Серед таких: салат з водоростей (пікантний та витончений), із соломки огірка з кунжутом (освіжає та тонізує), з морквою та морською капустою. Салати до суші найчастіше приправляють соєвим соусом, лимонним соком, олією з кунжуту. Як декор використовується насіння кунжуту або пластівці червоного перцю.

Хочеться сказати, що суші та роли, незважаючи на свою смакову насиченість, відмінно гармонують із соусами та підходять до інших японських страв. А традиційне подання робиться з орієнтиром на сучасні тенденції. Пробуйте, експериментуйте!

Залишіть коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *