Італійська паста – одна з популярних та улюблених страв. Комусь подобається паста карбонару, а когось надихає італійська паста із грибами. Кожен знайде ту, що йому до смаку. Будь-яка паста італійською – це мистецтво поєднання різних неповторних смакових відчуттів та хвилюючих запахів.

Походження пасти овіяне міфами та загадками. Одні вважають, що вона з’явилася в Європі наприкінці тринадцятого століття з Китаю завдяки мандрівкам Марко Поло. Інші впевнені, що італійський продукт могли придумати лише в Італії, де навіть відкрито музей пасти. Цікаво, але слово «pasta» вживалося ще у Стародавній Греції. У будь-якому випадку, цей борошняний виріб існував давним-давно, а згодом еволюціонував, набув сучасного вигляду і набув популярності у всьому світі.

Трансформація відбувалася у кілька етапів:

  • XII століття – згадка про виробництво на Сицилії;
  • XIII століття – винахід сушіння, що збільшило термін придатності пасти та спростило транспортування за межі острова;
  • З середини XVI століття – поява томатів у Європі, що призвело до народження нових соусів на їх основі. Почалося виробництво обладнання для нарізування та сушіння, а також культивування пшениці твердих сортів на півдні Італії;
  • XVIII-XIX століття – популяризація у всьому світі.

Які існують форми та види паст?

Форми та види паст

Існують такі види італійських паст: суха – для зберігання тривалий час, і та, яка використовується відразу після виготовлення того ж дня – свіжа. Класична італійська паста, рецепт якої не змінюється багато століть, виготовляється з борошна твердих сортів пшениці та води. У деяких варіаціях сухих паст можуть бути м’які сорти та яйця.

Головне – сушіння в печі за суворої температури близько 50 годин. У масовому виробництві процес пришвидшується. Завдяки промисловому виготовленню, ми можемо насолоджуватися справжньою італійською сухою пастою у будь-якому куточку світу. Це не скажеш про свіжу – її не спробуєш, не відвідавши Італію.

Форми пасти різноманітні – налічується близько 500 видів.

Ось деякі, що завоювали особливу популярність:

  • Капеліні (Capellini) – довга і тоненька, як волосся – її товщина трохи більше міліметра;
  • Спагетті (Spaghetti) – як мотузка, довжина може досягати півметра;
  • Тальятелле (Tagliatelle) – довгої та плоскої форми, пориста;
  • Фарфалле (Farfalle) – метелики, що виготовляються ще з 16-го століття;
  • Лазання (Lasagne) – плоска, широка та довга, ідеальна для запікання, з’явилася у XV столітті;
  • Макароні (Maccheroni) – майже як макарони – трубочки, порожнисті всередині;
  • Кольорова паста (Pasta colorata) – забарвлена натуральними інгредієнтами;
  • Равіолі (Ravioli) – як вареники, але квадратні, з м’ясом, сиром, рибою, шоколадом.

5 найсмачніших соусів для італійської пасти

Соус для пасти – невід’ємна складова. Він надає страві особливого шарму, змушує борошняний виріб заграти різноманітними фарбами і створює неповторні відтінки смаку.

Існує безліч соусів, ось кілька найсмачніших:

  • Альфредо – ніжний, з пармезаном, вершками та вершковим маслом.
  • Болоньєзе – ситний та густий, готується на основі помідорів, м’ясного фаршу, вина, спецій.
  • Карбонара – пікантний із скибочками бекону, часником, пармезаном та яєчними жовтками зі вершками.
  • Томатний з морепродуктами – оригінальний, з помідорами, перцем чилі, вином, петрушкою, часником та морським коктейлем.
  • Грибний із незабутнім смаком – поєднання грибів, свинячої грудинки, вершків, пармезану та мускатного горіха.

Вся ця розкіш смаків доступна тепер у Харкові – можна замовити будь-яку страву з доставкою.

 

Залишіть коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *